сряда, 27 юли 2016 г.

5 от 5 за Южна Америка

Отборите от Южна Америка са големия хит на световното първенство. И петте представителя на този континент се класираха за осминафиналите. Уругвай , Аржентина , Парагвай и Бразилия спечелиха първите места в своите групи. Само Чили продължава напред в турнира чрез второто място. В 15-те си изиграни мача латиноамериканците спечелиха 10 победи при четири равенства и само една загуба - на Чили срещу Испания.Подобно представяне със сигурност е някаква закономерност и могат да бъдат потърсени съответните причини.



На първо място поставям една теория , в която честно казано не вярвам. Дългият сезон в Европа и многото мачове за големите отбори на "стария континент". Умората , която изпитват футболистите на европейските отбори не им позволява да се представят на високо ниво. Не вярвам в тази теория поради простата причина , че и за латиноамериканците по-голямата част от футболистите играят за европейски грандове.Всички знаем кои отбори представят Лео Меси , Игуаин , Тевес или Масчерано за Аржентина. Или пък Кака , Лусио и Майкон за Бразилия... Всъщност от 23-та повикани от Карлос Дунга футболисти 20 играят в Европа. Подобно е и положението при аржентинците - 17 играчи , Уругвай - 15 , Чили - 12 и Парагвай -11. Друга теза обясняваща фурора на представителите на този континент е свързана с климата.Зимата в южното полукълбо , която съвпада с провеждането на световното първенство в ЮАР. Високата надморска височина , с която южноамериканците по чисто географски местоположение би трябвало да са свикнали. Тук съм по-склонен да се съглася с подобно твърдение. Дори с това може би бих обяснил уникално бавната игра на европейските отбори. Футболистите на Италия , Франция и Англия изглеждат уморени и трудно подвижни. Но може би най-сериозно бих подкрепил теорията за смисъла на игра в националната формация , която влагат футболистите от тези страни. Трудно някой би се сетил за който и да е латиноамерикански футболист отказал се да играе за своя национален отбор по каквато и да е причина , независимо от възрастта си. В Южна Америка е въпрос на особена чест да защитаваш своята родина. Себераздаването на терена и игра до предела на възможностите са може би думи , които губят своя смисъл ставайки въпрос за европейските отбори на национално ниво.



С оглед и на модерния напоследък дефанзивен футбол няма да бъде кой знае колко неочаквано , ако това световно първенство в по-късната си фаза се превърне в издание на "Копа Америка". Умението на един отбор да играе правилно в защита напоследък води до повече успехи , отколкото на отборите практикуващи атакуващ футбол. Примера с Интер на Жозе Моуриньо и требъла спечелен през изминалия сезон е показателен.Без съмнение мога да кажа , че отборите от Южна Америка се доближават максимално до модела на Моуриньо.С оглед на разпределението на отделните отбори в мачовете от директните елиминации възможността поне три от полуфиналистите да са от Южна Америка изглежда много вероятна.



Уругвай ще срещне Южна Корея на осминафинал , като при евентуална победа ще спори с победителя от мача САЩ - Гана за място сред последните четири отбора на турнира."Урусите" са без допуснат гол досега на първенството , спечелвайки първото място в своята група. С отлично представяне в защитен план , което между другото е нещо типично за Уругвай този отбор изглежда фаворит да се справи със следващите си два противника. Нападението водено от Диего Фурлан и Луис Суарес е способно да се възползва дори и от най-малката възможност за да реализира гол.



Аржентина на Диего Марадона ни представя досега впечатляваща игра. Спечелвайки първото място в своята група "гаучосите" ще играят срещу Мексико на осминафиналите , а евентуален съперник в следващия кръг ще бъде победителят от Германия - Англия. Макар и все още да изпитвам големи съмнения към Диего Марадона и неговите качества едва ли някой може да отрече , че Аржентина има сериозни шансове да победи и Германия и Англия най-вече след представянето им като игра до момента.



Бразилия ще спори срещу друг южноамерикански отбор на осминафинала , а именно Чили. "Селесао" са фаворити срещу , който и да е отбор... Бразилия изглежда като най-подготвения отбор да спечели този турнир. Без излишните атракции Карлос Дунга води победно своя отбор към целта , а тя е само една световната титла. Евентуална победа срещу Чили , която изглежда напълно реална ще срещне Бразилия с победителя от Холандия - Словакия. Двубой между Бразилия и Холандия може да се превърне в мача на първенството.



Парагвай ще срещне Япония на осминафиналите , а при успех следващ съперник за "гуараните" би бил победителя от Испания - Португалия. В този поток отбора представляващ Южна Америка съвсем не изглежда фаворит.Според мен дори срещу Япония Парагвай ще изпита сериозни трудности , но дори и достигането до тази фаза е безспорен успех за този отбор.



Каквото и да се случи , дори и всички латиноамерикански отбори да отпаднат на осминафиналите отличното им представяне до момента е една от наблюдаващите се тенденции в развитието на футбола на това световно първенство.Не бих се учудил , ако ФИФА вземе решение на следващия мондиал Южна Америка получи повече квоти за свои участници.

26  Юни  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...