понеделник, 25 юли 2016 г.

Критиците на Арсен Венгер да замълчат ( засега)

" Има само един Арсен Венгер " огласяше " Емирейтс" в съботния следобед .Арсенал победи Манчестър Юнайтед с 2:1 и остана в битката за титлата , но победата бе по-важна заради Арсен Венгер и посъбудилите се в последните седмици негови критици. Преди мача с Юнайтед Арсенал бе в серия от три мача без победа и в седмицата преди дербито се чуваха съмнения относно това дали Венгер е все още човекът , който може да води  gunners към успехи . Франсеск Фабрегас каза след мача , че той и целият отбор посвещават победата на Венгер , защото той е направил много за тях . Не само за тях , " професора" направи много за Арсенал , който преобрази като философия и разбиране за футбола. В дванадесетте си години начело на Арсенал Арсен Венгер донесе на клуба единадесет трофея и шампионски дубъл през 1998 година .



Вече три години Арсенал е без трофей  и това може би идва в повече за някои от привържениците на "артилеристите". В критиките към мениджъра на отбора има и известна доза истина.



  Арсенал играе наивно , продължавайки да практикува нападателен футбол  дори когато води в резултата . Мачът с Тотнъм ( 4 :4 ) е доказателство за това , при 4:2  отборът продължи да напада и да търси пети гол вместо да се опита да задържи резултата и в последствие бе наказан . Преди началото на сезона Емануел Адебайор сподели в интервю , че Арсенал ще играе грозен футбол понякога  , но с мисълта да бъдат печелени точки . Това не става ,  наистина  тимът се чувства най-добре когато атакува , но понякога трябва да бъде проявен и шампионски характер , а това като че ли липсва.

Липсата на опитни футболисти около които по-младите да се развиват - това е друга от основните тези . Арсен Венгер залага прекалено много на млади футболисти , заради което отборът често е наричан "детска градина" .  Липсва опитният играч - лидерът който да води останалите . В момента лидер на Арсенал е Франсеск Фабрегас , но той е на 21години . Качествата на Сеск не могат да бъдат подлагани на съмнение , той е един от най-добрите играчи на своя пост . Когато не е на терена липсата му се оказва решаваща, Арсенал не е същия .

Прекалено малко англичани - тук съм склонен да подкрепя критиците - В  първият отбор има трима британци - Джак Уилшър , Тио Уолкот и Аарон Рамзи ( Уелс) . В това отношение клубът отстъпва на своите конкуренти от " голямата четворка" и въпреки присъствието на Тио ( детето чудо ) Арсен е длъжен да намери подходящи играчи от острова.

Слабата игра в защита -  Венгер завари  при назначаването си  изключителна защитна четворка ( Тони Адамс ; Стив Боулд ; Найджъл Уинтърбърн ; Лий Диксън ) . В центъра на защитата Арсенал изпитва проблеми  от години  особено когато противниците играят силов футбол и центрират постоянно ( справка мачът със Стоук ).



Арсен Венгер е направил много за клуба , това естествено не означава че трябва да бъде оставен доживот на своя пост само заради заслуги , но мисля че той има още какво да даде на Арсенал.Затова нека критиците му да замълчат ( засега)


10  Ноември 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...