сряда, 27 юли 2016 г.

Ще остане ли Тио ?

29 декември , Арсенал срещу Някасъл.В началото на мача играч на Арсенал навлиза отляво в наказателното поле на "свраките" и с техничен вътрешен удар с десния си крак изпраща топката в далечния ъгъл покрай отчаяния поглед на вратаря.Макар и с фланелка с номер 14 това не е Тиери Анри ! Годината не е 2004 ,а 2012 и голмайстор е Тио Уолкот.Арсенал разгроми Някасъл с 7:3 , а  след последният съдийски сигнал Уолкот взе топката за себе си , като награда за отбелязания хеттрик.Настоящият договор на Уолкот с Арсенал изтича в края на сезона и сега в първите дни на новата година той вече има право да преговаря и с други клубове като свободен агент за продължаването на своята кариера.Точно това , което ще се случи с Уолкот ще даде отговор на много въпроси , които привържениците на Арсенал си задават вече години наред.

Защо най-добрите футболисти на Арсенал биват продавани на други клубове ? Наистина ли това е политиката на Арсен Венгер ? Доколко французина , като  мениджър на "артилеристите" има решаващата дума за всички тези трансфери ? Вярно ли е , че борда на директорите се интересува единствено от чистата печалба в края на финансовата година ? А може би футболистите са алчни за повече пари ? Или пък искат да печелят трофеи с други клубове и за тях Арсенал не е достатъчно голям отбор ?

Списъкът с ключови играчи напуснали Арсенал в последните десетина години  съвсем не е малък.Мога да започна с Патрик Виера , който изненадващо бе трансфериран в Ювентус през есента на 2005.Години след това последният капитан на Арсенал вдигал трофей заяви в интервю , че тогава не е имал желание да напусне клуба.Година по-късно Ашли Коул преминава в Челси и отново като оправдание послужи огромната заплата , която играча желае да получава.През лятото на 2007 Барселона привлече Тиери Анри.Напускането на тогавашния капитан , лидер и голмайстор на клуба за всички времена неминуемо се отрази върху представянето на отбора в предстоящия сезон.Може би пък и това да бе момента , в който Арсенал образно казано да вземе парите за Анри.При всички случаи фигура като Анри за историята на Арсенал заслужаваше да остане в северен Лондон до края на кариерата си ! И до сега не става съвсем ясно дали наистина французина напусна Арсенал тогава за да печели трофеи с Барселона , както бе обявено.Година по-късно в посока Барселона пое и Александър Хлеб.През лятото на 2009 Адебайор и Коло Туре избраха да продължат кариерата си в Манчестър Сити.Те пък "попадат в графата" на тези , които се помислиха за по-големи от Арсенал.Преди началото на сезон 2011/12 още един капитан на Арсенал Франсеск Фабрегас напусна отбора , а заедно с него и Самир Насри. При Фабрегас оправданията донякъде са основателни.Пореден провален сезон...Преди началото на настоящата кампания Робин ван Перси избра Манчестър Юнайтед.Доколко липсата му ще окаже влияние върху цялостното представяне на Арсенал през сезона тепърва ще разберем.Със сигурност обаче холандеца е най-добрия нападател в Премиър Лийг , а и може би в света в момента.Арсенал няма как да плаща заплатата , която той получава в Юнайтед.С ван Перси "списъка" свършва , засега... Дали ще бъде продължен с Тио Уолкот ?

В годините от времето на "непобедимите" тези въпроси се натрупаха и сега в близките седмици с оглед на развитието около Тио Уолкот неминуемо ще получим отговорите.Да , Арсенал построи нов стадион , което е скъпо съоражение.Благодарение на тази инвестиция Арсенал ще бъде клуб от друго ниво.Още повече , когато влезе в сила правилото за финансов феърплей.Това неминуемо е дало отражение в политиката на клуба , но дали си заслужава ?

Според спекулации в медиите Уолкот настоява за 100 хил. паунда на седмица за да продължи кариерата си в Арсенал , докато борда на директорите не е склонен ( поне засега ) да плаща тази седмична заплата.С оглед на качествата на Уолкот , който без съмнение е един от най-добрите английски футболисти и е сред топ играчите на Премиър Лийг Арсенал като клуб няма право да го изпусне за подобна сума ! Вече няма да има място за повече оправдания !


1  Януари  2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...