сряда, 27 юли 2016 г.

Играта в защита проваля Арсенал

Загубите на Арсенал от Уест Бромич Албиън и Челси в Премиър Лийг получили се в рамките на десетина дни са показателни за всичко , което се случва с "артилеристите" през последните години. Една дузина пропуснати положения за гол и противник възползващ се по максимално добър начин от своите шансове. Фрапантни грешки в защита и най-вече на вратаря оставят Арсенал без точки от мачове изглеждащи сигурни преди започването им.Загубата точно на тези двубои и точно по този начин са голямата причина за продължаващият шеста година период без трофей за "артилеристите".

Арсенал бе в спора за титлата почти до последният кръг през миналия сезон.Макар , че на няколко пъти бяха отписвани в първенството хората на Венгер успяваха да се върнат в играта.Наистина за последните си мачове френският мениджър на Арсенал едва събираше група за всеки един двубой и едва ли скоро ще се случи да отсъстват едновременно толкова футболисти заради контузии.Наистина тогава и спортния шанс не бе на страната на Арсенал , но съвсем не мисля , че този период от сезона им попречи за да спечелят трофей.

В не един и два мача Арсенал бе догонващ в резултата. И ако често съумяваше да постигне обрат благодарение на късни голове , то това няма как да се случва всеки път особено срещу отбори , които се затварят в своята половина.

Загубата от Албиън поднови дебата за това дали Арсенал се нуждае от друг вратар. Според мен - да. Мисля , че Венгер допусна грешка като не привлече вратар през летния трансферен прозорец. Грешките на Алмуния във времето станаха прекалено много , а и не само грешките... Цялостното му поведение внася несигурност в отбраната на Арсенал. Алмуния изглежда неориентиран при центриранията , което изглежда е слабото му място. При върнатите към него топки испанеца сякаш изпада в паника.Подобно поведение на вратар е несериозно за клуб като Арсенал. Търпението на Венгер към Алмуния изглежда безкрайно , но ми се струва , че това пречи върху представянето и резултатите на Арсенал. Не по различно се представя и резервата на Алмуния Лукаш Фабиански. Надеждите на привържениците на Арсенал са отправени към Вито Маноне и Войчех Счесни , но и двамата са прекалено млади за да играят през целия сезон. Арсенал се нуждае от друг вратар , който притежава лидерски качества и може да осигури спокойствие и увереност в защитниците пред него.

Ако само след няколко мача в началото на миналия сезон привличането на Томас Вермаелен категорично бе определяно като успешен трансфер , то сега все още не може да се каже същото за Лорант Косчиелни и Себастиен Скилачи. Може би трябва да мине повече време за да може двамата да се приспособят към играта в Премиър Лийг преди да бъдат правени по-категорични оценки , но поне към този момент и се представят неубедително.

Друг важен момент , който прави впечатление в последната седмица е , че Арсенал все още не може да се справи при липсата на Фабрегас. Колкото и да израства в играта си Уилкшър , липсата на Сеск Фабрегас продължава да прави Арсенал да изглежда като два различни отбора с или без своя капитан. Уилкшър безспорно притежава качества , с които ще бъде един от най-добрите в Премиър Лийг , но това ще се случи след няколко сезона... Само на 18 години Уилкшър отстъпва физически на своите съперници.

Много коментари предизвиква и играта на Маруан Шамак. Отбелязвайки няколко гола французина бе определен едва ли не като гениален футболист с бляскаво бъдеще в Арсенал. Не бих се съгласил с подобна теза , поне не и засега. Лично според мен Шамак отстъпва и на ван Перси и на Никлас Бенднер като комплексни качества на нападател и ще му бъде много трудно да ги измести от стартовите единадесет , ако двамата са готови за игра.

Анализирайки всички тези факти в представянето на Арсенал досега през сезона надделява впечатлението , че отбора е на същото ниво като през миналата кампания. Загубата от Челси бе повече от заслужена и ме кара да мисля , че за "артилеристите" ще бъде трудно да се противопоставят срещу опита на "сините". Слабата игра в защита и липсата на играчи с необходимите качества , като че ли отново ще провалят опитите на Венгер да спечели трофей.


3  Октомври  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...