понеделник, 25 юли 2016 г.

Сезонът на Ливърпул ?

Най-титулованият английски футболен отбор не е печелил титлата във Висшата лига.Истина е - за последно "червените"  триумфираха  като шампиони през сезон 1989/1990 ,  а Висшата лига в този си формат е създадена през сезон 1992/1993. Дошъл ли е краят на дългото чакане? Ще успее ли Рафаел Бенитес  да  постигне своята цел ?



Често си задавам въпроса - Каква е основната причина за да не може Ливърпул да стане шампион вече 19 години ? -  Трудно е да се отговори еднозначно. Това е като рецептата за успеха - трябва да попаднеш на точното място в точното време и на подходящите хора. Няма рецепта за успеха . Но точно това липсваше на Ливърпул. Кени Далглиш е последният мениджър извел "червените" до шампионския трофей , след напускането му през 1991 неуспешни опити да постигнат същото имаха Греъм Сунес , Рой Евънс  и Жерар Улие.

Рафаел Бенитес застава начело на Ливърпул на 16 юни 2004 .Той пристига на " Анфилд"  спечелил  два пъти испанското първенство и купата на УЕФА с Валенсия . Според Ариго Саки Рафаел Бенитес е най-добрият в своята професия , а кой не би повярвал на Саки. Рафа започва да гради Ливърпул с други принципи , залагайки на играчи с характер ( правилният характер ) колективен дух и задружност . Думата характер е ключова за Бенитес - споменава я във всяко свое интервю и това не е случайно.Един отбор не може да бъде изграден за няколко месеца или година , но в Ливърпул намериха подходящия човек който да върне титлата на "Анфилд".Сега четири години след  като пое Ливърпул  Бенитес може би ще обере плодовете на своята работа.

 Ливърпул е по-различен от миналия сезон. Отборът контролира своите мачове, не се впуска в непрестанни атаки. Непостоянството което бе решаващо за провалите в минали сезони вече го няма. Ливърпул спечели срещу Манчестър Юн и Челси в двата си мача срещу големите противници от " голямата четворка"  и направи някои забележителни обрати ( като този в гостуването на Ман Сити от 2:0 до 2:3 ) показвайки наистина шампионски характер.

 Присъствието на Даниел Агер или Мартин Шкъртел за сметка на Сами Хуупиа промени играта в защита. Фабио Аурелио се справя далеч по-добре от Джон Арне Рийзе.

  Откъде обаче могат да дойдат проблемите за Ливърпул ?  Зависимостта на отбора от Стивън Джерард , Джейми Карагър и Фернандо Торес. Сезонът е дълъг и контузия на някой от тях може да се окаже решаваща в борбата за титлата. Футболът е игра в която е важно да притежаваш играчи  - лидери , които да решават мачовете . Стивън Джерард е истински лидер , а головете на Торес във важните моменти - впечатляващи.

 Дали това ще бъде сезонът на Ливърпул ? Предстои да разберем , но с представянето си до момента отборът е фаворит за спечелването на титлата чакана вече 19 години.


18  Ноември 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...