понеделник, 25 юли 2016 г.

Сколари не е "специален"

"Моля , Ви не ме наричайте арогантен , аз съм европейски шампион и мисля , че съм специален " тези думи на Моуриньо в едно от първите му интервюта като мениджър на Челси ще се помнят още дълго време .Сега " специалния" е начело на Интер , но сравненията между Сколари и Моуриньо като предводители на Челси са неизбежни.

Наистина Сколари е все още в началото на кариерата си в Челси , но разликите с отбора на Моуриньо вече се различават.

 

Сколари промени играта на Челси през този сезон. Отборът играе привлекателен за наблюдаване футбол , разчитайки на многобройни подавания с едно докосване и определено много по-нападателен стил отколкото бяхме свикнали да наблюдаваме от " сините" .Моуриньо често бе обвиняван за прекалено защитния футбол който изповядва , но той постигаше успехи с него. " Специалния" спечели два пъти титлата във Висшата лига , купата на Англия и два пъти триуфира  с купата на Лигата.С идването си като мениджър на Челси Моуриньо привлече играчи на обща стойност около 72 млн паунда , наистина тогава и Роман Абрамович бе по-склонен да инвестира във футболисти. Сега " Големия Фил " взе играчи за около 24 млн паунда и едва ли ще може да подсили отбора си през трансферния прозорец идния месец или поне с такова впечатление оставам след последните изявления на Питър Кениън.

В шампионските си сезони начело на Челси , Моуриньо постигаше победи срещу директните си противници за титлата. През този сезон Челси вече изигра три мача срещу отборите от " голямата четворка" и от тях успя да вземе едва една точка при това и трите срещи се играха на "Стамфорд Бридж"



   2008/9       срещу  Ман Юн    1: 1  ;  срещу  Ливърпул  0:1  ;  срещу Арсенал   1:2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   2005/6       срещу  Арсенал    1:0  ;  срещу   Ман Юн   3:0   ; срещу  Ливърпул  2:0

   2004/5        срещу  Арсенал    0:0 ;  срещу    Ман Юн   1:0   ; срещу   Евертън 1:0 ( Евертън завърши четвърти тогава)



Между другото в историята на Висшата лига досега не се е случвало отбор да вземе една точка от трите си домакинства срещу отборите завършили в първите четири и след това да стане шампион, така че Челси ще трябва да направи прецедент.

Сколари е първият мениджър на отбор от Висшата лига , който е ставал Световен шампион , но това може и да не е достатъчно за да спечели най-силното първенство в света.Моуриньо водеше "сините" с някакъв особен характер , може би и арогантност ( в добрия смисъл на думата, ако има такъв ). Заяжданията на Жозе с Арсен Венгер и сър Алекс като че ли даваха на отбора допълнителен стимул и хъс за игра , който сега липсва.



Сравненията между двамата може би са неуместни. Все пак Сколари още не е завършил и един сезон начело на Челси и предстои да разберем дали ще бъде сред успешните мениджъри на клуба , но аз мисля че няма да успее да измести от сърцата на феновете на отбора "специалния".

5  Декември  2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...