сряда, 27 юли 2016 г.

2011 - годината на Барселона и Лионел Меси

В последните дни на всяка година спортните новини едва ли не се изчерпват с многобройните класации и анкети, определящи кой е най-най... Изборът е повече от субективен. Когато класирането не се измерва с точки или голове, всеки има своя фаворит, дори и лични пристрастия. Опитвайки се да бъда максимално обективен, Ви представям моя избор за най-добрите в света на футбола през изминалите дванадесет месеца според моето скромно мнение.



Отбор на годината :  Барселона. Едва ли някой изпитва съмнения, това е най-силният отбор в света за 2011 година! Барса няма спиране, спечелвайки Шампионската лига, титлата в Примера , Суперкупата на Испания и Световното клубно първенство. Трудно някой друг отбор може да се противопостави на комбинативния футбол на каталунците. На моменти е невъзможно дори да се разбере с каква тактическа схема играе формацията на Гуардиола. Барселона изглежда като отбор от бъдещето, едно ниво над всички останали във всяко едно отношение.



Мениджър на годината : Юрген Клоп. Разделям успешните мениджъри или треньори в две категории. Такива, които успяват разчитайки на много пари и такива, които могат да прогресират и с по-малко пари, но с много работа. Юрген Клоп е от вторите! Той направи Борусия Дортмунд шампион в германската Бундеслига, налагайки една дузина млади футболисти в първия отбор на клуба. Според статистиката този отбор на Борусия е шампионът с най-ниска средна възраст в цялата история на футбола в Германия. И не само това! Истинско удоволствие за привържениците на играта е да се наблюдават „жълто-черните”. Не само, когато демонстрират агресивния си нападателен стил, но и когато организирано се бранят в защита.



Мач на годината  :  Арсенал  -  Барселона  2:1. 16 Февруари 2011 1/8 финал в Шампионска Лига. Английската Барселона срещу испанския Арсенал или двата отбора, чиято игра е подчинена на офанзивния футбол. За втора поредна година жребият ги срещна в най-авторитетния клубен турнир в Европа, а може би и в света. След като Барселона поведе с 1:0, Арсенал изигра изключително силно второ полувреме, за да достигне до обрат в резултата. „Артилеристите” надиграха тотално каталунците с техния стил на игра. Нещо, което не се случва всеки ден, а и дори Реал Мадрид на Моуриньо и многомилионната му селекция не успява да направи... Две седмици по-късно Барселона елиминира Арсенал от турнира, благодарение на гения на Лионел Меси, но не и без странните отсъждания на един швейцарски рефер.



Играч на годината : Лионел Меси. Изключителен или пък феномен, а може би не съществува дума, която да опише точно качествата на Меси. Само на 24 години, той е постигнал едва ли не всичко във футбола. Може да направи разликата между два отбора в полза на Барселона, в който и да е мач с някое магическо докосване на топката. Отбелязал е повече от 200 гола в кариерата си за каталунците, пред него остават само рекордите. В две поредни години носител на „Златната топка”, а в първите дни на 2012 г. най-вероятно ще прибави трети трофей от престижната класация, нещо което само Мишел Платини е успявал да постигне в три последователни години. Около него няма скандали, истории публикувани в жълтата преса. Той обича футбола и това се вижда от всички на терена. Може би, ще трябва да мине много време, за да разберем какъв футболист сме имали привилегията да наблюдаваме!



Най-добър млад играч :  Марио Гьотце. 19-годишният полузащитник на Борусия Дортмунд вече се превърна в трансферна цел за грандовете на европейския футбол и това съвсем не е случайно. Убеден съм, че няма да остане още дълго на „Сигнал Идуна Парк”. Футболист, притежаващ изключителна техника и поглед върху играта. Дебютира за Дортмунд едва на 17! Наложен в първия състав на „жълто-черните” от Юрген Клоп, който забелязва качествата на Супер-Марио. Той е и най-младият футболист, който е отбелязал гол за националния отбор на Германия, а и вече един от основните аргументи на бундестима за предстоящото европейско първенство идното лято.


30  Декември  2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...