сряда, 27 юли 2016 г.

Настъпи ли времето на Арсенал ?

Изминаването на една трета от сезона вече е достатъчно дълъг период от време за да се направят по-категорични прогнози , относно очакванията към цялостното представяне на отборите до края на кампанията.Арсенал води в класирането и има преднина пред останалите претенденти за титлата.Към момента "артилеристите" са спечелили 10 от 13 мача в първенството на Премиър Лийг ( 10 - 1 - 2 ) , допускайки загуби единствено от Астън Вила в първия ден от сезона и от Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд".Шампионска форма... Голяма част от различните коментари на хората свързани с английския футбол търсят причината във възхода на Арсенал в привличането на Месут Йозил. Лично за мен има редица фактори , свързани със събития , които просто се случват през този сезон и Йозил съвсем не е най-важният.А и ако видите класиране от двубоите в Премиър Лийг през календарната 2013 година ще установите , че Арсенал категорично превъзхожда всички останали , а трансферът на Йозил се случи в края на август.

На първо място поставям "порасналите" млади футболисти на Арсенал.През годините Венгер често бе обвиняван , че налага в основния състав множество млади футболисти.Е , те вече пораснаха и навлизат във възраст , в която ще показват най-доброто от себе си.В тази група от играчи могат да попаднат Войчех Счестни ( 23 ) , Киърън Гибс ( 24 ), Джак Уилшър ( 21 ) , Аарън Рамзи ( 22 ) , Тио Уолкот ( 24 ) , Карл Дженкинсън ( 21 ), Алекс-Окслейд Чембърлейн( 20 ).Образно казано това е повече от половин отбор.Не мога да не отлича това , което се случва с Аарън Рамзи.Уелският полузащитник е голмайстор на отбора с осем гола и четири асистенции в първенството.Само преди малко повече от три години кариерата на Рамзи бе поставена под въпрос след като кракът му бе счупен брутално в един мач срещу Стоук.Спортист преживял подобна контузия много трудно би се завърнал отново в играта.Но Рамзи го направи ! За мен той притежава невероятен характер. Уилшър и Уолкот вече са неделима част от английският национален отбор , а Рой Ходжсън сериозно може да обмисли попадането в разширения състав за предстоящото световно първенство и на Киърън Гибс и Алекс-Окслейд Чембърлейн.Арсенал най-вероятно ще се окаже сред отборите с най-голям брой английски национали в Бразилия.Преди няколко години това бе немислимо !

През този сезон Арсен Венгер има "дълга" резервна скамейка , която му осигурява достатъчно възможности.Контузиите и отсъствието от терена на един или друг футболист са част от играта.В минали сезони това се превръщаше в сериозен проблем за Венгер , когато той не разполагаше с равностойни заместници на даден футболист.През този сезон това не е така ! В началото на кампанията Арсенал остана без четиримата си основни футболисти , играещи по фланговете Уолкот , Чембърлейн , Подолски и Касорла.Това обаче съвсем не се отрази на представянето и резултатите на отбора.Шанс получи Гнабри , а и Рамзи и Уилшър се справиха и на тези постове.В центъра на полузащитата освен Рамзи и Уилшър Венгер разполага и с Артета , Росицки , Йозил , Фламини , Касорла... В защита също може да се каже , че на всеки пост Арсенал разполага с по-двама равностойни футболисти. Гибс или Монреал отляво , Бакари Саня или Карл Дженкинсън вдясно.В центъра на защитата Косчелни и Мертезакер са впечатляващи , а това оставя извън терена доскорошният капитан на Арсенал Томас Вермаелен.Оливие Жиру изглежда много по-уверен във вторият си сезон в Арсенал.Головете му го правят първи избор в атаката на "артилеристите" , а Венгер разполага и с Яя Саного и Никлас Бендтнер.

Привличането на Месут Йозил и Матийо Фламини със сигурност се отрази положително на Арсенал.Арсен Венгер и клубът доказаха пред своите привърженици , че могат да правят "големи" трансфери и да спорят по този показател с най-големите клубове.Месут Йозил е сред най-добрите полузащитници в света в момента ! Според мен самото му присъствие в Арсенал осигурява повече самочувствие и спокойствие в младите футболисти на отбора.Арсенал вече има своят "голям" играч , лидер на терена , който може да направи разликата в който и да е мач ! Агресивният и безкомпромисен стил на Фламини се вписа отлично в полузащитата на Арсенал.Сред толкова технични полузащитници това осигурява баланс в играта , нещо което преди липсваше.

Арсен Венгер промени начинът по-който води който и да е мач.Арсенал вече не изглежда толкова наивен да атакува постоянно и да търси следващия гол.Венгер "затваря" всеки един двубой през този сезон , дори и Арсенал да води с 1:0.През годините лондончани губиха елементарно множество точки заради атакуващия си стил. Е , сега на първо място са поставени трите точки и към този момент това е успешна стратегия ! Другите три отбора , освен Арсенал , които завършиха в Топ 4 през миналият сезон имат нови мениджъри ! Те се нуждаят от време за да наложат своите идеи за футбола.Това също е един плюс за Арсенал , който мнозина подценяват.

Арсенал има своите шансове и възможности да спечели титлата в Премиър Лийг за пръв път от десет години насам.В родния ни футбол много често се чува "Играем мач за мач" - популярно клише използвано от треньори и футболисти.Според мен в Арсенал никой не трябва да говори за титлата , а просто да се концентрират върху всеки следващ мач. Единствено това , което се случва в клуба като цяло , ако то е в негативна посока може да попречи на "артилеристите".През годините винаги съм заставал на страната на Арсен Венгер , дори и тук в блога. Знам какво представляваше Арсенал преди него и как в момента клубът е сред най-големите в Европа , а може би и в света.Убеден съм , че политиката му и начинът , по който управлява Арсенал рано или късно ще доведе до успех. Може би това време настъпи !


2  Декември  2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...