понеделник, 25 юли 2016 г.

Изход за българският футбол

" Стигнахме дъното и вече копаем в него " това бе най-често срещания коментар след  поредния провал на националният ни отбор. Унизителната загуба с 6:1 е показателна не само за състоянието на националите ни , но и за целия футбол в нашата родина. Ранното отпадане на клубните отбори от евротурнирите , слабите мачове в първенството , представянето на националните отбори във всички възрасти  трябва да покажат на всички , че българският футбол изостава в своето развитие дори спрямо средно европейско ниво.Има ли обаче решения на проблемите ?   -   Има. Надежда винаги има и никога не всичко е загубено. Позволявам си от тази скромна трибуна да изкажа мои предложения за това как да се промени футбола в България.



        Намаляване на отборите в А група  -   Нямаме нужда от елитна група с 16 отбора. По-добре би било да бъдат намалени до 10 или 12 , които да играят по четири пъти помежду си на сезон. Това би довело до концентриране на по-добрите футболисти и треньори в тези  10 или 12 отбора , а оттам и до качеството на футбола. Първенството ще бъде по-интересно , всяка седмица ще има дерби мачове и ще се увеличи посещаемостта по стадионите. Големите противници на намаляването на отборите  използват  теории , че това би довело до унищожаване на футболни центрове, което звучи меко казано смешно за състоянието на повечето клубове в България, които и без това изглеждат унищожени. Помислете ако такава теория съществуваше в Германия, Франция или Англия   то тогава техните елитни дивизии трябваше да са от 80 - 100 отбора.



       Подобряване на стадионите   -   Стадионите в България с изключение на 4 - 5 от тях са под всякаква критика. Това може да се промени много лесно, в Шотландия например когато един отбор спечели право да играе във Висшата лига  ако стадионът не отговаря на дадените норми то тогава клубът не получава право на участие в елитната дивизия. Стадионите в България никога няма да заприличат на шотландските ,но не е нормално да няма тоалетни за хората които са си купили билет. Състоянието на терените  на някои отбори наподобява повече на  ливади отколкото на футболно игрище , без всякаква възможност да се получат два-три паса  и без това слабите технически футболисти се измъчват да си подават топката.Това също може да се промени лесно ако се въведе строго лицензиране  , изграждането на един терен струва по-малко отколкото лимузината на големия бос.



       Детско - юношески  футбол   -   Задължаване на клубовете да поддържат и развиват своите школи.Това не е свързано само с пари, а и с желание да се направи.Не е нормално деца да се учат да играят футбол и да нямат футболни топки , звучи смешно но е реално в някои " футболни центрове" . Липсват елементарни условия за подготовка , децата играят на сгурия и асфалт , ако не се промени отношението към школите след няколко години няма да има кой да играе футбол , а само такива които ритат топката .



       Треньори    -   Футболните специалисти в България са много малко. Играта се развива постоянно , а в това отношение изоставането е огромно. Отборите у нас се подготвят и развиват по образци от миналия век  като това е в мъжките отбори  да не говорим за юношески формации....

И това може да се промени.  Ако бъдат изпратени на стажове в големи европейски отбори  или  школи  треньорите могат да научат много. Могат и да бъдат доведени специалисти , които да покажат как стават нещата изнасяйки лекции. Издаването на лицензи на българските треньори става прекалено лесно и не помага на никого , най-малко на футбола.



    Намаляване броя на чужденците   -   В първенството ни се подвизават прекалено много чужденци, знайни и незнайни  с недоказани качества в почти всички отбори. Българският футбол няма нужда от това , по-добре да играят юноши на клубовете които да се обиграват и придобиват опит отколкото клубовете да плащат огромни суми за заплати на чужденци.Тук промяната също не е трудна. Може да се въведе правило за броя на чужденците, които да играят в българските отбори.



    Справяне с футболното хулиганство  -  Да присъства на футболен мач е истинско приключение за всеки нормален човек. Все повече хора не ходят по стадионите заради хулиганите  с които явно никой не може да се справи или може би не иска. Един футболен мач прилича повече на война отколкото на игра. В Англия привърженици на Ливърпул и Евертън седят един до друг и се забавляват по време на мача , докато тук " феновете" се бият , замерят с камъни , бомбички и факли.



   Национален отбор  -  Държавният ни тим  е лицето на футбола ни и не трябва никой да се подиграва с него. Крайно време е да бъде назначен авторитетен специалист от чужбина , който няма да се поддава на влияние от когото и да било и би стегнал дисциплината в отбора.Колкото и да струва това е единственото правилно решение.





   Надежда винаги има и никога не всичко е загубено , но ако не се променят правилата за правене на футбол в България  ще продължим да копаем в дъното и по-добре всички да излязат през изхода.

27  Ноември  2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...