понеделник, 25 юли 2016 г.

Мачът на сезона за Челси

Веднага след изтеглянето на жребия за 1/8 финалите в Шампионска лига двубоят Интер - Челси бе определен от мнозина за дербито в тази фаза на надпреварата.Няма как да не е така. Този мач събира в себе си толкова емоции и противопоставяне , а и идва в решаващите дни от сезона , че би могъл да се помни дълго време след неговото завършване.Жозе Моуриньо се завръща на "Стамфорд Бридж" , само че този път не е на страната на "сините". Карло Анчелоти пък ще се изправи срещу клуба "вечен съперник" от неговата кариера като футболист и треньор в Милан.С този текст бих желал да отбележа някои неща , които според мен са важни преди реванша на "Стамфорд Бридж".



Жозе Моуриньо



"Специалния" със сигурност ще бъде посрещнат по специален начин в вторник вечер.Той завинаги ще остане в паметта на привържениците на Челси след всичко , което направи в лондонския клуб. Дори и сега вече две години и половина след неговото напускане на Челси мнозина споделят теорията , че наследниците му на мениджърския пост не успяват да "излязат от сянката му". Челси спечели две поредни шампионски титли в периода , в който бяха водени от Моуриньо след петдесет годишно прекъсване. Моуриньо е най-сериозното приимущество на Интер срещу Челси , колкото и странно да изглежда това в този момент. Чех - Белети ; Алекс ; Джон Тери ; Ашли Коул - Сидуел ( Джон Оби Микел ) ; Есиен ; Джо Коул - Ш. Р. Филипс ( Малуда ) ; Шевченко ; Калу - Такъв бе съставът на Челси в последният мач , в който мениджър на "сините" бе Моуриньо ( Челси - Блякбърн 0:0 - септември 2007 г ). Незнам поради каква причина тогава са отсъствали Дрогба и Франк Лампард , но с няколко промени този състав би могъл да се повтори за Челси и този вторник. Всичко това е само поредното доказателство , че Моуриньо е изградил този отбор . Няма съмнение , че португалеца има все още своя принос за успехите на Челси. Точно поради тази причина мисля , че ако има човек , който да знае най-добре как може да бъде победен Челси , то той се казва Жозе Моуриньо.





Челси



За Челси това е мачът на сезона. Или поне такова е моето мнение. Елиминирането на Интер от Шампионската лига би сложило край на колебанията в представянето на отбора. Изключвам победите срещу Стоук и Уест Хям в последните две седмици.Тези отбори ( без да обиждам привържениците им ) няма как да се противопоставят на "Стамфорд Бридж" , в каквото и състояние да са "сините".Въпреки всички проблеми с контузени футболисти най-вече в защитата на отбора евентуален триумф над Интер би се отразил положително на Челси и в "битката" за спечелване на Премиър Лийг.На точно обратният полюс биха се развили събитията при евентуално отпадане от най-престижния европейски клубен турнир. За Карло Анчелоти и Роман Абрамович спечелването на този турнир е цел № 1 през този сезон. Несъмнено при провал Анчелоти ще бъде поставен под натиск не само в клуба , а и "сянката на Моуриньо" ще излезе на преден план за следващ мениджър на Челси. Не съм сигурен и доколко футболистите на Челси биха се справили с разочарованието в близките седмици при неуспех срещу Интер.





Англия - Италия



В последните години клубовете от Англия доминират в съперничеството си с тези от Италия. Само в предходните два сезона в двубоите на пряка елиминация от Шампионска лига английските отбори имат 100% успеваемост , елиминирайки шест пъти отбори от Италия. Седмият пореден успех бе на Манчестър Юнайтед срещу Милан само преди седмица.Начинът по който "червените дяволи" се разправиха с "росонерите" е показателен за разликата в развитието на играта.През 90-те години подобна негативна серия за клубовете от апенините изглеждаше немислима. Но сега италианските отбори отстъпват в почти всички показатели , най-вече бързина и скорост в играта. Ако Интер отпадне в този 1/8 финал Италия ще остане за втора поредна година без отбор на 1/4 финалите в Шампионска лига.Дори вече в таблицата отчитаща националните коефициенти в евротурнирите Италия е почти застигната от Германия , нещо което поставя четвъртата квота за Шампионска лига под въпрос. Без съмнение италианското първенство отстъпи своите позиции на Премиър Лийг като най-силно клубно първенство в света.





Прогноза



Труден мач за прогнозиране. Всичко може да се случи и не го казвам за да се презастраховам. Ако този мач трябваше да се изиграе преди няколко седмици не бих имал съмнения в победата на Челси.Сега обаче ще им е нужно "специално" представяне с оглед на последните им игри и то точно срещу "специалния". Все пак отдавам известно предимство на Челси.Не мисля , че Интер ще излезе на "Стамфорд Бридж" за да се надиграва със "сините". По-скоро отборът на Моуриньо ще брани своя гол аванс разчитайки на дефанзивен футбол.По времето , когато Челси бе воден от "специалния" проблемите за отбора бяха именно срещу противници защитавали се в своята половина.С оглед и на гола в пасив Челси няма какво да губи и според мен още в началото на мача ще упражни натиск на своите гости. Мисля , че решаващото в този мач ще бъде кой от двата отбора ще успее да отбележи първото попадение.


15  Март  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...