понеделник, 25 юли 2016 г.

Юнайтед оф Манчестър или заради футбола

Футболът вече не е само една игра,превърнал се е в бизнес. Най-богатите хора си купуват футболни клубове като част от своите корпорации с една единствена цел - печалбите които играта акумулира.С началото на всеки сезон големите европейски грандове променят фланелките,клубните артикули,правят азиатски турнета -  за да осребрят любовта на своите фенове.

Само,че не всички мислят така.Когато през 2005 година Малкълм Глейзър пое контролът над Манчестър Юн част от привържениците на "червените дяволи"  започнаха протести.Те не приемаха за нормално някои да печели от феновете на клуба  без да се интересува от отбора . Когато разбраха че не могат да променят нищо те просто си тръгнаха и създадоха своя Юнайтед.



"Червените бунтовници "  създадоха  Юнайтед оф Манчестър и привлякоха на своя страна една  част от привържениците на Ман Юн.  Само за два месеца от май до юли 2005 година   4000 фенове на Юнайтед събират повече от  100 000 лири и създават своя отбор. На обявените проби за набиране на футболисти се явяват 900 кандидати от тях са одобрени 17 и те стават първите играчи на клуба. За мениджър е назначен Карл Маргинсън - бивш футболист стигнал до отбори от втора лига. Отборът се издържа от феновете си ,всички приходи отиват за отбора.Всеки един от привържениците дава по  10 лири , с това той придобива право на глас.Всички решения се взимат с гласуване от членовете на клуба.Започват да играят на стадиона на Бери - " Гиг Лейн " .Стартират своето развитие от най-ниското ниво на футбола в Англия - Втора Дивизия на Северозападната Футболна Лига,десетото ниво от футболната пирамида.В първият си сезон 2005/6 "червените бунтовници"  печелят титлата и промоция като имат посещаемост по-голяма от тази на отборите,които са няколко нива над тях.В следващата 2006/7 Юнайтед става шампион на Първа Дивизия на Северозападната Лига и отново печели промоция. През 2007/2008 отново спечелват промоция този път през плей - офи  и в настоящият сезон отбора на феновете учавства в Юнибонд Премиерна лига .В момента привържениците - собственици кроят планове за бъдещето.Строителството на свой стадион е основен приоритет за тях . Сигурен съм ,че рано или късно този Юнайтед ще успее.

Това обаче не е единственият отбор на фенове - бунтовници.AFC Wimbledon е по-стар с три години от Юнайтед. Когато през 2002 година собствениците на Уимбълдън решават да преместят  местонахождението на клуба от Лондон в Милтън Кийнс  заради по-голямата посещаемост ,която би имал отбора  привържениците  на "лудата банда"  се обявяват против. И след като преместването стана факт въпреки тях те решиха  да създадът свой отбор  АFC Wimbledon ( A Fans Club). Клубът се издържа от членовете си  - всички дават по 25 лири на година  като парите отиват само и единствено за развитието на отбора.Целта им е да запазят духа и традициите на старият Уимбълдън. И те започват от най-ниското ниво , но печелейки промоция след промоция днес играят в Северната конференция.Само още две промоции и отборът ще играе професионален футбол.За разлика от този Уимбълдън другият губи позиции и днес играе в лига 1.Убеден съм,че един ден двата отбора ще се срещнат и тогава истинският Уимбълдън - този на феновете ще вземе реванш от този измисленият.

Привържениците на тези два отбора доказват на всички ,че футболът не е измислен заради парите,акционерите или собствениците,а заради удоволствието от играта.Знам,че някой ден тези два отбора ще успеят - заради футбола.

25 септември 2008г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...