понеделник, 25 юли 2016 г.

ФА Къп - Романтиката срещу парите...

Турнирът за купата на Англия е най-старият футболен турнир.Първите двубои за ФА Къп се провеждат на 11 ноември 1871 година.Турнирът винаги е бил известен със своята романтика , с това че и малък и скромен отбор от някое градче има възможността да премери сили срещу големите отбори в едно състезание.Право на участие имат всички - дори и най-малкия отбор в страната.

С навлизането на големите пари във футбола изненадите в турнира значително намаляха.Все по-рядко отбор от аматьорските лиги успява да си спечели прозвището " Убиец на гиганти".За последно това стори  Сътън Юнайтед , които през сезон 1988/89 успява да отстрани елитния тогава Ковънтри.Оттогава не се е случвало аматьорски клуб да отстрани отбор от най-високото ниво в йерархията на английския футбол.

Телевизиите наливат огромни суми пари в клубовете.Само за участие във Висшата лига отборите получават по 16 млн паунда за телевизионни излъчвания на своите срещи. Това е сума , която е достатъчна да осигури бюджета на по-малките отбори във Висшата лига , затова за тях е толкова важно да запазят мястото си в елита. Клубовете в Чемпиъншип получават от телевизиите по-около 500 хиляди паунда  -  разликата е огромна. По-големите клубове взимат всички по-добри футболисти осигурявайки им по-добро заплащане. Така богатите стават по-богати и по-силни , докато за отборите извън Висшата лига развитието става трудно...

Въпреки това всяка година в турнира за купата на Англия учавстват огромен брой отбори с една цел - да станат " Убийци на гиганти" .В тазгодишния турнир на старт застанаха рекорден брой отбори 762.В началото на 2009 година ще се проведе третия официален кръг от турнира и до него достигнаха и някои потенциални "убийци на гиганти"

Хистън  ще приеме Суонзи след като в предишните два кръга отстрани Суиндън и Лийдс, като за пръв път отбор извън футболната лига успява да отстрани Лийдс от този турнир.Хистън се състезава в Конференцията и това е най-високото ниво до което клубът е достигал в своята 104 годишна история.Съдейки по представянето на клуба през този сезон няма да е далеч времето , когато Хистън ще заслужи право да учавства сред професионалистите от Лига 2.С отстраняването на Лийдс Хистън доказа , че романтиката в турнира е все още тук въпреки всичко и със сигурност "Бридж Роуд" ще бъде запълнен до последното свободно място в мача срещу Суонзи.

Бароу  ще гостува на Мидълзбро и е най-облагодетелстван от финансова гледна точка.По правилата на турнира клубовете си поделят приходите от билети , независимо кой е домакин на мача."Сините птици" са достигали девет пъти в своята история до третия кръг в турнира , като за последно това се е случило през сезон 1990/91.

Форест Грийн  ще домакинства на Дарби Каунти в първия си мач от своята клубна история в третия кръг на турнира.Досега най-високото ниво до което достига Форест Грийн е участие в Конференцията.

Кетъринг  домакинства на Иистууд Таун и единственото сигурно нещо е , че отбор извън футболната лига ще участва и в четвърти кръг на надпреварата.Кетъринг е основан през 1872 година , като и този клуб е част от Конференцията.Иистууд Таун е най-ниско стоящия във футболната пирамида клуб достигнал до третия кръг на турнира.Иистууд е част от ЮнибондПремиерна Лига и е две нива по-долу от Кетъринг. Достигането дотук е най-големия успех в клубната история на Иистууд , като в предишния кръг отбора отстранява Уикъмб след победа с 2:0 на своя " Коронейшън Парк " , които побира само 2500 привърженици.

Блайт Спартанс ще приеме Блякбърн на своя "Крофт Парк" с капацитет от 4400 места от които само 563 са седящи. " Спартанците" участват в Блу Скуеър Конференс - Север , което е шестото ниво на футболната пирамида.

Романтиката в турнира за ФА Къп съществува въпреки парите и това колко богати стават големите клубове. В началото на януари всички , които обичат играта ще стискат палци за малките отбори , които правят най-стария футболен турнир толкова обичан.

15  Декември  2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...