сряда, 27 юли 2016 г.

Неочаквана загуба на Испания

С мача Испания - Швейцария завърши първият кръг от груповата фаза на световното първенство.Вече всичките 32 отбора изиграха по една среща. Най-неочакваният резултат се получи точно в последният двубой . Ако миналия текст , който написах бе със заглавие "Без изненади" , то изненадите вече започнаха да се случват и на този мондиал. Всъщност загубата на Испания не е изненада , това е истинска сензация.



Загубата на Испания. Това определение ми се струва далеч по-удачно за този мач. Въпреки това швейцарците заслужиха победата, дори и с известна доза спортен шанс. Късметът е качество и трябва да си го спечелиш на твоя страна . Отмар Хитцфелд явно бе преценил много точно възможностите на своя отбор. "Кръстоносците" не се надиграваха с Испания , нещо което едва ли има отбор , който да направи с успех. През почти цялото време на мача Швейцария се отбраняваше изключително правилно. Без паника в действията футболистите на Швейцария знаеха какво да правят във всеки един момент от срещата.Централните защитници на швейцарците изиграха може би един от най-силните мачове в своята кариера.Ако имаше класация сред наставниците след първият кръг , то Отмар Хитцфелд без съмнение щеше да я спечели. На обратния полюс е настроението в Испания. Със сигурност за иберийците загубата в първата среща е голям провал. "Ла Фурия" е определяна от почти всички като един от най-вероятните световни шампиони. Едва ли тази загуба ще се окаже фатална за Испания. Изглежда малко вероятно отбора воден от Висенте дел Боске да пропусне победата срещу Хондурас и Чили. Надявам се испанците да бъдат далеч по-мотивирани за следващите си изяви на турнира. От това ще спечели футбола... Без съмнение Испания се опитва да играе атакуващ футбол. Би било добре за развитието на играта такива отбори да постигат успехи , а не тези за които най-важното е да не допуснат гол в своята врата. В другият мач от група Н Чили спечели напълно заслужено срещу Хондурас с 1:0. Чилийците едва ли са се зарадвали на победата на "кръстоносците". Двубоят помежду им във вторият кръг определено ще бъде решаващ за развитието на събитията в тази група.



Холандия впечатлява. "Лалетата" спечелиха първият си мач на турнира срещу Дания. Холандия определено има още какво да покаже на това първенство.Срещу датчаните ясно се забеляза , че този отбор има още много резерв и потенциал в играта си. Дания не показа нищо по-различно от стила , с който постигна успех в квалификациите , а именно дефанзивен футбол. В другата среща от група Е Япония надигра Камерун. Останах разочарован от играта на "лъвовете". За периода от участието им в турнира за купата на африканските нации нищо в играта им не се е променило в положителен аспект. Пол льо Гуен е имал достатъчно време от януари досега , но явно дори присъствието на този именит специалист не може да промени нищо. Камерун изигра този мач без да се разбере каква бе точно идеята как да бъде победен отбора на Япония. Хаотични , разчитайки на постоянни центрирания камерунците направиха едно от най-слабите представяния на това първенство. Япония показа израстване най-вече в тактическо отношение. Предимството да играят в следващите си два мача с вече спечелени три точки може да им осигури и приимущество в развитието на самите двубои.



Отново слаб старт за Италия. Това вече се е превърнало в някаква традиция. Италия отново не победи в първият си мач на световно първенство , този път срещу Парагвай. Успокояващото за всички привърженици на "скуадра адзура" е , че неведнъж Италия се е преобразявала за следващите мачове. Парагвай изигра срещата в типичния си стил и едва ли някой е останал изненадан от игровото им поведение. С тази точка и най-вече с оглед на резултата от другият двубой в тази група F Парагвай увеличи неимоверно своите шансове да достигне до осминафинал. Нова Зеландия достигна до равенство срещу Словакия. Това е истинска изненада ( поне за мен ). Този мач може да бъде използван като пример какво се случва с отбора , който покаже високомерие и подцени тотално своя съперник.



Северна Корея. Това , което предложи като игра отбора на Северна Корея наистина ме впечатли. Този отбор спечели моите симпатии. Абсолютно непознати на всички ни. Играещи в абсолютно непознати отбори за цялата футболна общественост корейците показаха изключително грамотен футбол. Изиграха мача си срещу Бразилия с невероятно самочувствие и увереност в собствените сили. Дори не използваха грубости срещу бразилците.Признавам си не мога да запомня имената им , но определно дълго време ще помня този мач. Бразилия се представи напълно в границите на очакванията. "Селесао" отдавна се раздели с онзи атрактивен футбол. Сега всичко е подчинено на победата , пък било дори и минимална.Без съмнение Бразилия е солиден отбор. Ако преди началото на турнира моите фаворити за спечелването му бяха Испания , Бразилия и Англия , то от тези три отбора бразилците изглеждаха най-добре в първите си срещи. Кот Д Ивоар и Португалия завършиха наравно 0:0. И за двата отбора бе далеч по-важно да не загубят срещу директния си съперник и това като цяло се отрази и на самия двубой.Може би успех и класиране в следващата фаза ще заслужи този отбор , който спечели точка или три от Бразилия.


17  Юни  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...