понеделник, 25 юли 2016 г.

Спрете Арсенал !

Рядко се получава в един кръг от първенството или в една седмица да се случат толкова събития. Този път обаче стана така и лично според мен тази седмица ще остави своя "белег" върху останалата една трета от сезона.



Стоук - Арсенал 1:3 По принцип футбола е игра , в която победата може да бъде спечелена по много начини.С различни тактически схеми , стил или поведение на футболистите. Стоук обаче избра най-грозния начин за постигане на успех.Преди този мач изпитвах симпатии към този клуб.Тони Пулис налага игра в типичния британски футбол , нещо което определено носи успех за "грънчарите" втори сезон подред.Симпатиите ми към Стоук обаче спират дотук.Показаното от Стоук в съботната вечер на "Британия Стейдиъм" е много далеч от принципите на английския футбол. Не мога да харесвам отбор , който се стреми да спечели тъч , защото един от играчите хвърля топката надалеч.Или на отбор , който повел веднъж в резултата се отбранява с осем играчи , бавейки играта с или без причина.Или пък на отбор , чиито футболисти ритат топката напред без никаква идея , разчитайки на двуметровия си нападател или на грешка на противниковия защитник.Не приемам и за случайност контузията на Аарън Рамзи.Това е начин за постигане на победата. Всъщност колко и какви са начините да бъде спрян Арсенал ? Влизането на Шоукрос е един от основните такива... Надявам се някой ден Рамзи отново да играе футбол.Това е единственото , което мога да му пожелая. Много е трудно , дори невъзможно за какъвто и да е спортист да достигне същото ниво след като преживее подобно нещо.Винаги остава един малък психологически момент , който не ти позволява да се отпуснеш на терена. Примерът с Едуардо е показателен.Бразилецът с хърватски паспорт съвсем не е същият футболист , завръщайки се в игра след подобна контузия.Всъщност това е третият случай на подобно счупване на крака в последните години за играч на Арсенал.Това не е случайно ! Когато нямаш какво да противопоставиш на своя съперник откъм футбол в игра влизат други приоми , тези които Стоук реши да използва.



Въпреки това Арсенал спечели стратегически важна победа.Спомням си момента , когато се случи контузията с Едуардо в гостуване на Бирмингам.Тогава Арсенал водеше в резултата , но след шокиращата гледка младите футболисти на "артилеристите" допуснаха равенство.Точно от този мач започна негативна серия от резултати , която не позволи на Арсенал да спечели титлата.Това бе решаващ момент тогава.Такъв бе и моментът сега , само че този път Арсенал победи. С оглед на програмата и оставащите срещи до края на сезона този мач в голяма степен може да бъде определен като един от най-трудните за Арсенал. Лично за мен няма да е никаква изненада , ако в края на март Арсенал е на първото място в класирането на Премиър Лийг.Съперници на "артилеристите" в третия месец от годината ще бъдат Бърнли , Хъл , Уест Хям и Бирмингам. Изглежда малко вероятно Арсенал да загуби точки срещу който и да е от тези отбори.Очакваното завръщане в игра за Робин ван Перси през април ще направи Арсенал още по-силен.Според мен въпреки третото място и трите точки изоставане от Челси Арсенал изглежда в най-добра позиция да спечели титлата.Ако това се случи през май резултатът от гостуването на Стоук определено може да бъде считан за ключовия момент в представянето на Арсенал през тази кампания.





Челси - Манчестър Сити 2:4 Анализирайки този мач трябва да бъде даден отговор на въпроса дали Манчестър Сити направи изключителен двубой или Челси се представи слабо.Според мен причината да се получи този резултат е по-скоро в Челси. "Сините" определено се намират в своя "слаб момент" от сезона. Моите очаквания бяха , че това ще се случи през януари , когато четирима ключови футболисти на Челси отсъстваха, заради турнира на африканските нации. Само , че се случи сега.Контузиите на Ашли Коул и Петр Чех и най-вече случващото се извън терена с Джон Тери оказаха своето влияние върху представянето на отбора. Колкото и абсурдно да звучи скандалът около Джон Тери и Уейн Бридж може да коства прекалено много за амбициите за трофеи на Челси.Без съмнение Тери е един лидерите на този отбор , а той изглежда не може да се концентрира върху своята работа на терена и в резултат на това зачестиха грешките му напоследък. Колкото и да става дума за супер професионалисти Джон Тери все пак е човек и няма как всичко случващо се около него да не му се отрази.Челси имаше най-добрата защита в Премиър Лийг. В последните си пет мача от всички турнири обаче "сините" запазиха само една "чиста мрежа" , допускайки девет гола. За мен реваншът срещу Интер в Шампионската лига ще бъде решаващ момент за целия сезон на Челси. За Абрамович и Анчелоти триумфа в този турнир е от огромно значение и евентуално отпадане би разколебало още повече Челси.



Бърнли - Портсмут 1:2 Според мен тези два отбора ще бъдат и през следващия сезон в една и съща лига - Чемпиъншип.Портсмут вече бе поставен под администрация и ако се потвърди наказанието с отнемане на девет точки от актива на "помпи" ще бъде въпрос само на няколко седмици клуба от южния бряг да отпадне и на практика от Премиър Лийг.Всичко това изглежда много тъжно най-вече заради футболистите , с които Портсмут разполага през този сезон.А те не заслужаваха подобна съдба и съвсем не са играчи за Чемпиъншип.Бъдещето на Портсмут изглежда доста неясно и зависи от това ще бъде ли намерен нов инвеститор.В голяма степен може да се очаква Бърнли да "придружи" Портсмут във втората по сила лига в Англия.Проблемите за "виненочервените" започнаха с напускането на Оуен Койл и ненамирането на подходящ негов заместник.Шотландеца е човекът изградил този отбор.Според мен той е с най-голяма заслуга Бърнли да играе в елита.С Брайън Лоус Бърнли записа серия от шест загуби и само една победа в седем мача.Липсата на опит на това ниво за настоящия мениджър на Бърнли оказва своето влияние.След като този отбор загуби от Портсмут в това му състояние лично за мен "спасението" за Бърнли изглежда трудно постижима цел.


1  Март  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...