сряда, 27 юли 2016 г.

Уволнени !?!

Кой ще бъде първият уволнен мениджър за сезона ? Дори букмейкърите организират залози задавайки този въпрос. Отговорът за тази кампания се забави малко повече от обикновено.И бе много по-изненадващ от обикновено.Поне за мен.Само за няколко дни двама мениджъри справящи се повече от добре със задълженията си бяха отстранени от работа от собствениците на съответните клубове. Признавам си преди седмица никога не бих отговорил с имената на Сам Алърдайс или Крис Хютън на въпроса за първия уволнен мениджър.Дали уволнението им е било грешно или правилно решение ще покаже само времето и резултатите , които ще постигнат Нюкасъл и Блекбърн оттук нататък. Според мен обаче собствениците на тези два клуба рискуват прекалено много.

За малко повече от година Крис Хютън си спечели уважението не само на привържениците на "свраките".Той пое Нюкасъл , когато отборът бе изпаднал в Чемпиъншип.Между другото в онзи момент Майк Ашли обяви , че е готов да продаде клуба.Финансовото състояние на Нюкасъл тогава съвсем не бе за завиждане.По-качествените играчи като Обафеми Мартенс , Басонг или Майкъл Оуен напуснаха клуба , просто защото тогава Нюкасъл нямаше възможност да изплаща заплатите им.Ако трябва да бъда честен пред себе си очаквах Нюкасъл да последва съдбата на Саутхямптън , Шефилд Уензди или пък Лийдс и да има сериозни проблеми в Чемпиъншип.Само че това не се случи.Хютън успя да изгради отбор , който по безапелационен начин спечели шампионската титла в тази лига и се завърна триумфално в Премиър Лийг с актив надвишаващ сто точки. Налагането на млади футболисти сред стартовите единадесет може и да е било решение от липса на друг избор , но дори и тук Хютън заслужава само адмирации. Анди Керъл се превърна в един от голмайсторите на Премиър Лийг и национал на Англия. Сега мнозина търсят приликите между него и Алън Шиърър , но дали името му би било толкова популярно ако Хютън не бе мениджър на Нюкасъл ? Едва ли... Дори и през този сезон Нюкасъл се представя над очакванията.Поне моите бяха , че "свраките" ще спорят за мястото си в елита. Засега Нюкасъл изглежда като отбор имащ място дори и в горната половина на таблицата.Уволнението на Хютън бе повече от шокираща новина.Очаквах , че Ашли има готов вариант за негов заместник , който да е поне по-доказано име и да има потенциал да постигне успехи непосилни за Хютън. Алън Пардю не изглежда да е всичко това.Смяната на тези двама мениджъри най-малкото изглежда странно решение.Пардю с нищо не е доказал , че може да постигне успехи в клуб от нивото на Нюкасъл , а и според мен едва ли ще го направи.Майк Ашли отново взе спорно решение за бъдещето на Нюкасъл.Не му е за първи път.С постигнатото начело на Нюкасъл Крис Хютън едва ли ще остане задълго без работа , но бившият му вече клуб трудно ще запази мястото си в класирането без него.



Най-неочаквано само няколко дни след смяната в Нюкасъл новите собственици на Блекбърн отстраниха Сам Алърдайс. Големия Сам започна кариерата си в Блекбърн в повече от труден момент за клуба през декември 2008 година. Тогава ситуацията в Роувърс изглеждаше повече от безнадеждна. След като Пол Инс откровено се провали не се виждаше как и какво можеше да запази мястото на отбора в Премиър Лийг.Е , Алърдайс успя. Направи го и през миналата кампания. Със скромни финансови възможности Алърдайс правеше едва ли не чудеса за да запази Блекбърн в елита на английския футбол.Алърдайс наложи своя стил на игра в Блекбърн , а именно разчитайки на физически единоборства и множество центрирания.Едва ли това е най-красивия за наблюдаване футбол , но пък носеше необходимите резултати."Иууд Парк" се превърна в едно от най-трудните места за гостуване в последните два сезона.Домакинската форма на Блекбърн бе впечатляваща и може би решаващ фактор за успеха на Алърдайс. Явно индийските собственици имат по-различна визия за бъдещето на Блекбърн.Поне към този момент няма яснота кой ще заеме мястото на Алърдайс.Името на Марадона като евентуален следващ мениджър на Блекбърн звучи като глупава шега.Ако това обаче се случи веднага съм готов да Ви кажа името на един от трите изпадащи отбора.Сам Алърдайс е изключително опитен мениджър , който също като Хютън едва ли ще остане без работа.Дори и самият факт , че името му е сред най-споменаваните при смяна в националния отбор е красноречив за качествата му.


14  Декември  2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...