сряда, 27 юли 2016 г.

Фергюсън е незабравим !

Оттеглянето на Сър Алекс Фергюсън от футбола и случващото се след него в Манчестър Юнайтед ще бъде тема на безброй коментари.Без Фергюсън Юнайтед разочарова , изглежда различен отбор.Седем точки в шест мача от Премиър Лийг , при само две победи.Само точка от трите двубоя срещу Челси , Ливърпул и Манчестър Сити.Загубата от Уест Бромич Албиън в събота бе шокираща , при това гостите съвсем не изиграха мачът на живота си.Въпросите изникват един след друг.Дали Дейвид Мойс бе правилен избор и има ли качества да води клуб от подобен ранг ? Дали изобщо след Фергюсън някой друг е в състояние да задържи клуба на същата висота ?

Сър Алекс Фергюсън е колосална фигура за историята на футбола.Постиженията му едва ли някога ще бъдат повторени.За близо 27 години кариера като мениджър на клуба Юнайтед печели 38 трофея , включително 13 шампионски титли и два триумфа в Шампионска лига. Титлата , завоювана през сезон 1992/93 прекъсва период от 26 години , в който Юнайтед не е ставал шампион на Англия.От самото си назначаване Фергюсън се е ползвал с доверието на собствениците и е имал възможността да изгради Манчестър Юнайтед до това ,  което е в момента. Един от най-значимите във всяко едно отношение спортни отбори в света.

Оттеглянето на Фергюсън рано или късно щеше да се случи."Няма незаменими , има незабравими ! ".Фергюсън е незабравим ! Сравненията с него само ще тежат на всеки следващ мениджър.Дейвид Мойс бе посочен лично от Фергюсън за негов наследник.Времето ще покаже дали Мойс ще оправдае очакванията , но спадът в представянето на Юнайтед поне през този сезон ще бъде логичен.

Лично според мен Мойс допусна две грешки , които в някакъв период от време ще оказват негативно влияние върху представянето на отбора.Още в началото на кариерата си на "Олд Трафорд" Мойс избра "еволюцията" пред "революцията". Мисля , че в даден момент Мойс ще разбере , че е избрал грешното решение.Няма как някой да продължи направеното от Фергюсън и да надгражда, дори и той да е Дейвид Мойс.Далеч по-добрият вариант е той да изгради нов отбор , с нови футболисти.За всички е видно , че Юнайтед се нуждае от нови играчи.Според мен Дейвид Мойс има възможностите да изгради следващия Юнайтед.Той е способен да направи "революцията".За себе си считам , че Мойс изпитва прекалено голям респект към Манчестър Юнайтед или пък към Фергюсън и се страхува да направи каквито и да е промени , поне не и в началото.Според мен грешно бе и решението му да не остави в своя щаб нито един от асистентите на Фергюсън.Работата в Евертън и тази в Манчестър Юнайтед са много различни неща.Един от бившите асистенти на Фергюсън заяви преди сезона , че е като да се качиш от лодка на круизен кораб.При "карамелите" Мойс правеше едва ли не чудеса за ограничения бюджет , с който разполагаше , но пък и никой нямаше каквито и да било очаквания към него.В Юнайтед летвата е много висока и лимитът от грешки е ограничен.

Прекалено рано е да се правят каквито и да било генерални оценки за работата на Дейвид Мойс.Дори и Сър Алекс Фергюсън е спечелил първата си шампионска титла след седем години в клуба.Е , тогава времената са били други и едва ли сега Мойс ще получи толкова време.Привържениците на "червените дяволи" може би са разглезени в известен смисъл от толкова много победи в последните години.Може би и затова толкова трудно приемат разочароващото начало на сезона.Но пък в трудните моменти ще се разбере кой е истински привърженик на Манчестър Юнайтед и кой е подкрепял клуба заради славата !


30  Септември  2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...