сряда, 27 юли 2016 г.

Челси на специалния vs. Челси на щастливеца

Още преди началото на сезона в английската Премиър Лийг мнозина фаворизираха Челси , определяйки "сините" едва ли не като следващите шампиони.Звучеше логично с оглед на времето , от което се нуждаят техните основни конкуренти.Двата отбора от Манчестър стартираха кампанията с нови мениджъри.Арсен Венгер не бе особено активен през лятото на трансферният пазар , а Гарет Бейл напусна Тотнъм. Брендън Роджърс продължава да изгражда Ливърпул , разчитайки предимно на млади футболисти.Завръщането на Моуриньо бе едно от най-очакваните събития за всички привърженици на Челси , но дали възможностите на клуба във всяко едно отношение не са надценявани ?

Да се правят сравнения между два отбора разделени във времето е абсурдно.Играта постоянно се променя.Все пак ми се струва , че Челси на "специалния" беше много по-стойностен отбор , отколкото е в момента Челси на "щастливеца". Името на Моуриньо поражда асоциации с двете шампионски титли , рекордите от поредни мачове без загуба на "Стамфорд Бридж" и дори и за кратък период прекъсване на доминацията на Манчестър Юнайтед в английският футбол.Може би точно заради спомените някак си прибързано Челси се прие като супер фаворита , а всъщност това не изглежда точно така...

Моуриньо пристигна на "Стамфорд Бридж" през лятото на 2004 като спечелил Шампионската лига с Порто.Проектът на Роман Абрамович набираше сила , като Моуриньо инвестира сериозна сума за привличане на футболисти.Петр Чех , Дидие Дрогба , Ариен Робен , Рикардо Карвальо , Пауло Ферейра или пък Матея Кежман всички до един имаха основен принос за триумфа в края на сезон 2004/05. Тогава Джон Тери бе на 24 , а Франк Лампард на 26.Челси спечели 95 точки след 29 победи в 38 мача ! Титлата се завърна на "Стамфорд Бридж" след точно 50 години ! През следващия сезон Челси отново стана шампион , но така и не успя да спечели Шампионската лига , което бе основната цел на Абрамович.Следващите мениджъри на Челси така и не успяха да излязат от сянката на "специалния".Завръщането му бе предопределено и бе само въпрос на време.

Сега девет години по-късно Моуриньо не изглежда толкова арогантен ( в добрия смисъл на думата).Може би е и от възрастта... Джон Тери е вече на 33 , а Франк Лампард на 35 и най-добрите им години в играта са останали в миналото.По-значимите осъществени трансфери са на Андре Шурле , Вилиан и Самуел Ето o.Челси не оправдава очакванията към отбора , поне не и в началото на сезона.Преди победата над Фулъм "сините" бяха в серия от четири поредни мача без победа във всички турнири , като загубата от Базел в Шампионската лига бе шокираща ! На този Челси му липсва фигура като Дидие Дрогба , който може да реализира головите положения , които отбора създава.Фернандо Торес , Демба Ба или Самуел Ето о , колкото и да звучат впечатляващо като имена не могат да достигнат до ефективността пред гола , която имаше Дрогба.

Доколко Моуриньо може да изгради отново шампионски отбор на Челси това ще покаже бъдещето , но фаворизирането на който и да е отбор в такъв ранен етап от сезона изглежда глупаво.Още повече след това , което Челси демонстрира до този момент.


23  Септември  2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Прогнози

Събота  29  Февруари Тулуза  -  Рен     2  -  Двубой от френската Лига 1 противопоставящ неравностойни съперници.Тулуза е абсолютен аутсай...